Saturday, 5 December 2009

Tale

http://en.wikipedia.org/wiki/Information_theory
Πληροφορία εννοείται ένα μαθηματικό μέγεθος που λαμβάνει καθωρισμένες αριθμητικές τιμές σε κάθε περίπτωση.
Μετάδοση μηνύματος_κωδικοποίηση_αντιμετώπιση θορύβου γραμμής (παράγοντας που υπεισέρχεται σε οποιαδήποτε μετάδοση κι έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια μέρους της πληροφορίας).Τέθηκαν μαθηματικά κριτήρια και θεωρήματα που υποδύκνειαν τον τρόπο με τον οποίο είναι δυνατόν να μειωθούν κατα βούληση τα σφάλματα μεταδόσεως με την κατάλληλη κωδικοποίηση του μηνύματος, πριν απο τη μετάδοσή του.
Στη θεωρία αυτή, το ίσο κατ'απόλυτη τιμή και αντίθετο κατα το πρόσημο μέγεθος απο την πληροφορία, ονομάστηκε Εντροπία (μέτρο αταξίας ή αβεβαιότητας για το σύστημα που περιγράφεται κάθε φορά).
Αξίωμα: Η εντροπία ενός μηνύματος κατα την μετάδοση πάντοτε αυξάνει.
Η πληροφορία για την Κυβερνητική είναι ότι η ενέργεια για την Μηχανική και τη Φυσική.
Ανάδραση (feedback)-γενικώτερα/ η αποθήκευση της πληροφορίας για μια ολόκληρη σειρά δράσεων του συστήματος και αντιδράσεων του περιβάλλοντος με μορφή μόνιμων μεταβολών στη δομή του συστήματος ή πληροφοριών σε συνεχή κυκλοφορία σε κλειστά κυκλώματα στο εσωτερικό του συστήματος πληροφοριών, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν οποιαδήποτε στιγμή για τη ρύθμιση του συστήματος ώστε να επιτευχθεί με τελειότερο τρόπο ο σκοπός του.Είναι εύκολο να δούμε ότι τα παραπάνω είναι περιγραφή μιας λειτουργίας που έχει τα χαρακτηριστικά της μνήμης και ακόμη της μαθήσης.
Η Κυβερνητική εξετάζει συστήματα, όχι αναγκαστικά ζωντανούς οργανισμούς, που παρουσιάζουν φαινόμενα μαθήσεως, αυτορρύθμισης, προσαρμογής, προβλέψεως, στατιστικής, φαινόμενα που μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει να αποδίδουμε μόνο στα έμψυχα.
John Von Neumann http://en.wikipedia.org/wiki/John_Von_Neumann
"The General and Logical Theory of Automata", Game Theory, minimax
Operational Research.
Gibbs:Ενα φυσικό σύστημα το οποίο ανήκει σε μια κλάση φυσικών συστημάτων, που συνεχίζει να διατηρεί την ταυτότητά της σαν κλάση, τελικώς αναπαράγει, σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις κατα την διάρκεια της πορείας του, την κατανομή η οποία ισχύει σε κάθε δεδομένη στιγμή για ολόκληρη την κλάση συστημάτων.Με άλλα λόγια, κάτω απο ωρισμένες συνθήκες, ένα σύστημα πραγματοποιεί όλες τις κατανομές των θέσεων και ορμών, οι οποίες συμβιβάζονται με την ενέργειά του, εαν συνεχίσει την πορεία του για αρκετό χρόνο {ισχύει μόνο για συνηθισμένα συστήματα}.Η καινοτομία του Gibbs συνίσταται στο να εξετάσει όχι έναν κόσμο, αλλά όλους τους κόσμους που μπορεί να είναι απαντήσεις σ'ένα περιορισμένο σύνολο ερωτήσεων σχετικά με το περιβάλλον μας.
Control Theory http://en.wikipedia.org/wiki/Control_theory
Πληροφορία είναι το όνομα για το περιεχόμενο της συναλλαγης μας με τον εξωτερικό κόσμο κατα την προσπάθεια προσαρμογής μας σ'αυτόν, επιδρώντας πάνω του.
Αποτελεσματική διαβίωση, σημαίνει διαβίωση με κατάλληλες πληροφορίες.Ετσι η Επικοινωνία και ο Ελεγχος ανήκουν στην ουσία της εσώτερης ζωής του ανθρώπου, όπως ανήκουν και στην κοινωνική του ζωή.
Leibnitz_"Calculus Ratiocinator" http://en.wikipedia.org/wiki/Calculus_ratiocinator
Είναι δυνατόν να μεταχειριζόμαστε σύνολα μηνυμάτων σαν να έχουν μια εντροπία όπως τα σύνολα καταστάσεων του εξωτερικού κόσμου.Ακριβώς όπως η εντροπία είναι μέτρο της αποδιοργάνωσης, η πληροφορία που μεταφέρεται απο ένα σύνολο μηνυμάτων είναι ένα μέτρο οργάνωσης.Στην πραγματικότητα είναι δυνατό να ερμηνεύσουμε την πληροφορία η οποία μεταφέρεται απο ένα μηνυμα, ως ουσιαστικά το αρνητικό της εντροπίας του και τον αρνητικό λογάριθμο της πιθανότητάς του.Δηλαδή όσο πιθανώτερο είναι το μήνυμα, τόση λιγότερη πληροφορία μας δίνει.Τα κοινότυπα στιχουργήματα δεν δημιουργούν εξάρσεις όπως τα "μεγάλα" ποιήματα.
Tale or monitor:διαγγελείς, δηλαδή στοιχεία που πληροφορούν για μια συμπεριφορά (παράγουν μια παροδική αντιστροφή της φυσικής φοράς της εντροπίας).

[σημειώσεις απο την εισαγωγή του Γ.Ιωαννίδη στο βιβλίο του N.Wiener Κυβερνητική και Κοινωνία]
http://en.wikipedia.org/wiki/Norbert_Wiener

2 comments:

Geo said...

"Δηλαδή όσο πιθανώτερο είναι το μήνυμα, τόση λιγότερη πληροφορία μας δίνει.Τα κοινότυπα στιχουργήματα δεν δημιουργούν εξάρσεις όπως τα "μεγάλα" ποιήματα.
"

xtina said...

nai, i alitheia einai oti se skeftika s'ekeino to simeio-syhna ehoume anarwtithei apo pou pigazei i terpsi pou niothoume diavazontas poiisi-enas logos einai ki autos, i proslipsi spanias kai plousias pliroforias
o agwnas enantia stin entropia, i prospatheia na meinoume orthioi, zwntanoi
(na gineis kala grigora!)
x