Sunday 12 June 2011

ο μπαλιμπάρ στη χώρα του babar






η χθεσινή σύντομη τοποθέτηση του ετιέν μπαλιμπάρ, έθεσε επιγραμματικά ένα ώριμο πλαίσιο συζήτησης γύρω από το φαινόμενο των εξεγέρσεων.συνέδεσε το υπο κατάρρευση σύστημα με τις ιστορικές καταβολές του, έδωσε έμφαση στην αποτυχία της ευρώπης να συγκροτηθεί ως ένωση βασιζόμενη πάνω στην έννοια της αγοράς και όχι του πολιτισμού.έθεσε τη σχέση πολίτη, κράτους και ευρώπης και τόνισε πως οι αλλαγές πρέπει να προέλθουν απο τα "κάτω", αλλά και σε όλα τα επίπεδα.
ύστερα έλαβαν το λόγο μέλη της "αριστεράς", δυστυχώς με φανερή ανεπάρκεια να συμμετέχουν πραγματικά σε διάλογο.με τις γνωστές μακροσκελείς υποτιθέμενες ερωτήσεις, με το μικροπολιτικό πνεύμα του "γιατί αποτύχαμε"(θεωρητικολογώντας), λέγοντας ο καθένας το δικό του, κατά την άποψή μου χωρίς να επικοινωνούν πραγματικά.και μόνο αυτή η εικόνα, εξηγεί το "γιατί".

4 comments:

nigredo of transclass said...

πάντοτε αναρωτιέμαι τι χρειάζεται για να καταλήξει κάποιος έτσι, ποια είναι η συνταγή του να μη σέβεσαι τίποτα και να ισοπεδώνεις το κατεπείγον..

xtina said...

δεν αμφισβητώ τις καλές προθέσεις και τις αγωνίες τους.απλά θεωρώ οτι έχουμε ένα σοβαρό έλλειμα κοινωνικής παιδείας.ούτε έχουμε μάθει, ούτε συναντάμε εύκολα (στο δημόσιο ή στο ιδιωτικό πεδίο) ανθρώπους που να συνομιλούν για να συνεννοηθούν.ομάδες που λειτουργούν δημοκρατικά (κι όχι ολιγαρχικά, απο τέτοιες έχουμε παραδείγματα) οφείλουν να καλλιεργούν και να αυτοδεσμεύονται σε κάποιες βασικές αρχές διαλόγου, για να υφίστανται ως οντότητες.διαφορετικά δεν είναι τίποτα.

στελιος . said...

Διάλογος μπορεί να γίνει μόνο με λίγους ανθρώπους, με παραπλήσιες απόψεις και με βασική πολιτιστική παιδεία.
Για τις μεγάλες μάζες χρήσιμη είναι μόνο η προπαγάνδα.

xtina said...

το τραγικό στέλιο είναι πως στην αίθουσα ήταν λίγοι άνθρωποι, με παραπλήσιες απόψεις και βασική πολιτιστική παιδεία.υποτίθεται.

για το δεύτερο που λες, τι να πω
κρίμα