Monday 7 May 2012

το ψυγείο





άνοιξα την πόρτα του ψυγείου μήνες μετά.μια ύποπτη μυρωδιά κινήθηκε αδιάκριτα προς την οσφρητική μου βαλβίδα.καμμία έκπληξη.κάτι θα είχε αφήσει μέσα από αφηρημάδα ή φρούδα ελπίδα για έγκαιρη επιστροφή στο εξοχικό και κατανάλωση.αλλά τα ψυγεία της μάνας μου έχουν πάντα μια ροπή προς το natural history museum. κι αυτό είναι καλό όταν κάνει τα μαγικά της και μαγειρεύει τραπέζια με το τίποτα, αλλά και κακό όταν τα ληγμένα κάνουνε πάρτι και σου γελάνε χνουδωτά τερατοειδή από τα καταχωνιασμένα κεσεδάκια.

θυμάμαι το ψυγείο της μάνας του.άνοιξα την πόρτα κι όλα ήταν αλφαδιασμένα. ταξινομημένα κουτάκια αναψυκτικών στραμένα προσοχή με την ετικέττα να διαβάζεται.αποστειρωμένο κι άοσμο, κανένα τάπερ σε ανάπαυση, κανένα προϊόν σε επικίνδυνη γειτνίαση με άλλο.εδώ μόνο κλωνοποίηση και καθαριότητα, όχι αναπαραγωγή και ζύμωση.δεν μπόρεσα να φανταστώ κανένα ζεστό φαϊ να μαγειρεύεται με κάτι από 'κει μέσα. όμως  είχε τα απαραίτητα σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης. όταν μου έδειξε τα πολιτικά του πιστεύω, η πρώτη εικόνα που μου ήρθε στο μυαλό, ήταν το ψυγείο της μάνας του.

17 comments:

Ράκος Κουρελάριος said...

Ασύγκριτο το συγκριτικό τεστ των μαμοψυγείων!

Καλό βράδυ!

xtina said...

βγαλμένες απ'τη ζωή.δεν έκανα τίποτε άλλο απ'το να τις απομονώσω και να τις αντιπαραβάλω.
τα πολιτικά του πιστεύω, μου τα έδειξε κυριολεκτικά:μια στολή κι ένα όπλο
πάνε πολλά χρόνια

vague said...

Οι νοικοκυραίοι αγαπούν την τάξη. Γι' αυτό, άλλωστε, είναι και νοικοκυραίοι. Δεν καταλαβαίνω πού είναι το κακόοοο (κο κο κο). :))))

xtina said...

το παράδειγμα είναι βαθύτατα προσωπικό, όμως ακριβώς όπως επισημαίνεις, αφορά γενικά πολλούς.δεν θέλω να πω τόσο τι είναι καλό ή κακό, αλλά να γίνουν κάποιες διαφορές διακριτές.
στο θέμα "καθαρό ψυγείο", υπάρχει κάτι πολύ βασικό:είναι στημένο πάνω σε μια σειρά φόβων.το σενάριό του είναι ένα σενάριο πανικού, καταστροφής.και πράγματι, ένα τέτοιο ψυγείο μπορεί να εκτελέσει αυτό το καθήκον σε μια έκτακτη ανάγκη.θα βρεις ένα αναψυκτικό και μια σοκολάτα σφραγισμένη.μια κονσέρβα και καθαρό νερό.όμως αυτό το ψυγείο δεν μπορεί να θρέψει, δεν μπορεί να προσφέρει τέρψη, δεν έχει καμμιά χαρά.
το άλλο ψυγείο τώρα, είναι ικανό για τα καλύτερα γλέντια αλλά και για τις χειρότερες δηλητηριάσεις.
οπότε θέλει γενικά άλλη αντιμετώπιση το ζήτημα..

vague said...

Το άλλο ψυγείο, μιμείται τη ζωή. Το καθαρό, προσπαθεί να τη διορθώσει. Κρύβει στην εικόνα του, της τάξης και της ασφάλειας, το φόβο του θανάτου. Συμφωνούμε.

xtina said...

δείξε μου το ψυγείο σου να σου πω ποιός είσαι :-)

το άλλο ψυγείο αν τα καταφέρει καλά στη μίμηση, θα πάψει να είναι ψυγείο(ένα ψυγείο βάζει φρένο στις διαδικασίες της αποσύνθεσης)
το καθαρό ψυγείο, αν τα καταφέρει καλά στη διόρθωση, θα πάψει επίσης να είναι ψυγείο (δεν θα έχει τίποτα μέσα του που να επιτρέπει διαδικασίες σύνθεσης)

συμφωνούμε, η πολιτική στάση είναι άμεσα εξαρτημένη από την εικόνα που έχουμε για το θάνατο και την επιθυμία που έχουμε για ζωή.
χχχ

vague said...

Ένα ψυγείο απλώς καθυστερεί. Ποτέ δεν τα καταφέρνει τελικά.

Η επιθυμία για ζωή συνεπάγεται και υποταγή στους όρους της (χέρι που δεν μπορείς να δαγκώσεις). Μια λύση θα ήταν η μη επιθυμία (αλλά στο σημείο αυτό πάλι οδεύουμε σφαίρα προς την twilight zone οι δυο μας). χι χι χι ;))

Οπότε, oh yes...

xtina said...

it's all about time..
ή τον έχεις φίλο, ή τον έχεις εχθρό..

θα έχει και sequel ;-)))

John Streckfous said...

θα συμφωνήσω με την αληθινή κουβέντα "δείξε μου το ψυγείο σου να σου πώ ποιός είσαι".

vague said...

Ένα διαρκές σίκουελ δεν είναι αυτές οι περιστασιακές "φιλοσοφικές" μας κουβεντούλες;

xtina said...

@John, σ'ακούω έστω και καθυστερημένα :-)
το δικό σου ψυγείο έχει πάντα μια έκπληξη στο ράφι
φρουάλες ας πούμε
(έτσι λέει τις φράουλες ο ανηψιός μου)
χ

xtina said...

@riski
δεν ξέρεις πόσο τις απολαμβάνω και πόσο με βοηθάνε
θερμίδες με περιεχόμενο :-)

katabran said...

http://katabran.wordpress.com/2009/02/26/%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%84%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CF%82-%CE%BA%CF%8D%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CF%82/

φιλάκια!

Theorema said...

Μπήκα μέσα στο ψυγείο.

xtina said...

και τι είδες;

xtina said...

http://artfullyonsaturday.wordpress.com/2012/05/15/o-%CF%86%CE%AC%CE%BF%CF%85%CF%83%CF%84-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CE%B5%CF%83%CE%B1%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%AC%CE%BE%CE%B7%CF%82/

xtina said...

romper stomper
http://www.youtube.com/watch?v=yyElkjpedJ0