Tuesday 22 May 2012

η χωματερή

το ψυγείο μέσα στην αποθήκη του σπιτιού στο χωριό στο νησί. την παραμονή των εκλογών μας επισκέφθηκε ένα φιλικό ζευγάρι που διαμένει εκεί τον περισσότερο καιρό. συμπαθέστατοι, κοσμογυρισμένοι. η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις εκλογές, εγώ δεν έβγαζα πάλι άκρη, και μου την είπαν χοντρά που δεν ήθελα να ψηφίσω. μετά μιλήσαμε για ένα μείζον θέμα που νομίζω συνοψίζει την κατάσταση στο νησί (και όχι μόνο). για τη χωματερή. εδώ και είκοσι χρόνια λειτουργούσε παράνομα χωματερή, δίπλα σ'έναν απ'τους πιο σημαίνοντες αρχαιολογικούς χώρους της ευρώπης. μέχρι που πέρσυ κατέρρευσε ένα πρόχειρο φράγμα που συγκρατούσε εκεί τα σκουπίδια και αυτά ξεχύθηκαν ρυπαίνοντας τις παραλίες του νησιού, των κυκλάδων, φτάνοντας ως τα δωδεκάνησα. έτσι έκλεισε προσωρινά η χωματερή, μέσα στη γενικότερη κατακραυγή. το τοπικό δίκτυο παραγόντων που εμπλέκονται, είναι το γνωστό σιχαμερό διαπλεκόμενο που περιλαμβάνει τον μεγαλοεργολάβο της χωματερής (που αγνοεί επιδεικτικά την απόφαση του ΣτΕ) τους δημαρχαίους και τους δημόσιους υπάλληλους. ακόμα και τους πλοιοκτήτες, μιας και είχαν τη φαεινή ιδέα, μετά το κλείσιμο, να μεταφέρουν με πλοία τα σκουπίδια στη χωματερή της φυλής, με σκανδαλώδη φυσικά κόστη για τη διακομιδή.
κι ο λαός; αυτός ο ανδρείος λαός, τι θέση παίρνει;
πλην ελάχιστων ηρωικών εξαιρέσεων, οι κάτοικοι του νησιού, όλα αυτά τα χρόνια , ενώ γνώριζαν πολύ καλά πρόσωπα και πράγματα, συναινούσαν σιωπηλά στο μεγάλο φαγοπότι. ραγιάδες ραγιάδες. αλλά υπάρχουν πάντα και χειρότερα.τώρα που τα σκουπίδια απλά συσσωρεύονται στους κάδους (κι όσα παίρνει ο άνεμος) σ'αυτό το διάστημα δηλωμένης ακυβερνησίας, τι κάνουν οι καλοί νοικοκυραίοι που θέλουν το χωριό τους καθαρό; φορτώνουν τα σκουπίδια στα αγροτικά και τα πετάνε νύχτα με σβηστούς τους προβολείς, στο διπλανό χωριό. πέρα από την καταστροφή που επιφέρουν στο περιβάλλον και τη ζημιά που κάνουν στον υδροφόρο ορίζοντα για τις επόμενες δεκαετίες, μου φαίνεται αδιανόητο, σε μια μικρή κοινωνία, πως απουσιάζει πλήρως κάθε αίσθηση ντροπής.
αυτοί πάντως πήγαν να ψηφίσουν.


14 comments:

xtina said...

http://www.rwf.gr/1944/featured-on-headlines/%CE%B7-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B7-%CF%87%CF%89%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%AE-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%AC%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AF/

xtina said...

http://www.youtube.com/watch?v=Al6eLxGI_TQ

Ράκος Κουρελάριος said...

Ασφαλώς και πήγαν να ψηφίσουν. Και ψήφισαν με μοναδικό κριτήριο το μέλλον της πα-ρ-τ-ίδας [τους].

kirikion said...

λυπάμαι που το λέω αλλά τέτοιες ευαισθησίες δύσκολα ενδημούν σε μικρές κοινωνίες. και εγώ άλλη γνώμη είχα , πιο ρομαντική και αφελή. για να χρησιμοποιήσω μια έκφραση του δικού μου νησιού που κάθε μέρα το ισοπεδώνουν "χωρίς αιδώ" και το ξεπουλάνε, οι άνθρωποι έχουν γίνει "πετσιά "

Το Φαουδι said...

Για ορισμένους ανθρώπους η ψήφος είναι κάτι αντίστοιχο του να πετάς νύχτα τα σκουπίδια σου στο διπλανό χωριό. Είναι εντολή 'να καθαρίσει άλλος'.

xtina said...

@ ράκος
μακάρι να αναγνώριζαν το πραγματικό τους όφελος.
δεν έχω πρόβλημα να πράττει κανείς σύμφωνα με το συμφέρον του, αλλά να είναι σε θέση να καταλάβει ποιό είναι αυτό, όχι μόνο βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα.

xtina said...

@makis
"πετσιά", όπως λέμε πτώματα..
φοβάμαι όμως ότι τα αντίστοιχα συμβαίνουν και στα μεγάλα αστικά κέντρα.και ειδικά στο θέμα της διαχείρησης των απορριμάτων-κατ'εξοχήν θέμα πολιτισμού- είμαστε απαράδεκτοι.από τον γείτονα που πετάει τα σκουπίδια απ'το μπαλκόνι, μέχρι τις χιλιάδες παράνομες χωματερές της αττικής.

xtina said...

@φαούδι
συμφωνώ πολύ με τα λόγια σου
αυτό το ρημάδι το κοινωνικό συμβόλαιο, πρέπει να το ξαναπιάσουμε από τα πολύ βασικά, αναλαμβάνοντας ο καθένας να άρχει του εαυτού του και να συνυπάρχει με τους άλλους.δλδ θέλουμε κάτι χρόνια μέχρι να συμβεί αυτό, αλλά δεν μπορεί να γίνει και τίποτα άλλο..

σας ευχαριστώ όλους για τα εύστοχα σχόλια, συμπληρώνετε την εικόνα
την καλησπέρα μου

xtina said...

http://hegel-platon.blogspot.com/2012/05/blog-post_22.html

xtina said...

http://vimeo.com/42315862

xtina said...

http://roides.wordpress.com/2012/05/29/29may12/

xtina said...

http://hegel-platon.blogspot.gr/2012/06/blog-post.html

xtina said...

http://kartesios.com/?p=90605

xtina said...

http://ellinaki.blogspot.gr/2012/08/blog-post_25.html