Saturday 6 June 2009

years after recently

2 comments:

xtina said...

"Η επανάληψη είναι πράγματι ότι εκ πλάνης ονομάστηκε Mediation.
Με τη λέξη αυτή αποδιδόταν κοινώς στα δανικά στους φιλοσοφικούς κύκλους (αρχίζοντας o Heilberg) ο όρος Vermittlung από τη Λογική του Hegel, τον οποίο πιθανώς θα μπορούσαμε να μεταφράσουμε μεσολάβηση.
Είναι η ΄΄κίνηση΄΄ μέσα στον τριαδικό κόσμο των αλληλοαναιρούμενων και ανασυντιθέμενων εννοιών της Hegelian logic, περί της σχέσεως της με την ΄΄καθεαυτό κίνηση ( On Nature, C)
Απέναντι στη Mediation τοποθετεί ο Κ αφ ενός την ελληνική ΄΄κίνηση΄΄, ως πλέον σύμφωνη με τα υπαρξιακά δεδομένα, και αφ ετέρου –αν η Mediation μεταφραστεί προς την κατεύθυνση του ΄΄συμβιβασμού΄΄ . Δηλαδή, την δική του εκδοχή της χριστιανική ανάπτυξης του άλματος και του παραδόξου.
Η διαλεκτική της επανάληψης είναι απλή. Γιατί ότι επαναλαμβάνεται, έχει υπάρξει, αλλιώς δεν θα μπορούσε να επαναληφθεί, αλλά ακριβώς αυτό, το ότι έχει υπάρξει, κάνει καινούργιο πράγμα την επανάληψη. Όταν έλεγαν οι Έλληνες ότι κάθε γνώση είναι ανάμνηση, έλεγαν τότε, ολόκληρη η ύπαρξη που υπήρξε , έχει υπάρξει, όταν λέμε ότι η ζωή είναι μια επανάληψη, τότε λέμε: η ύπαρξη, η οποία υπήρξε, δημιουργείται τώρα."

xtina said...

"''αλλά το παροντικό "καινούριο" ανατρέπει τη σύσταση συνεχώς''.
Αυτό συμβαίνει ,σύμφωνα με τον Κ πάντα να μη παρεξηγούμαστε, γιατί η επανάληψη δεν είναι πλήρης. Δεν καταφέρνει ή δεν αφήνεται να ολοκληρωθεί, εμποδίζεται με άλλα λόγια.
Για παράδειγμα, αν και το εξορθολογίζω το πράμα τώρα, η αγορά αν και βασίζεται στους ψευτομηχανισμούς του λαιφ σταιλ, που δεν είναι τίποτα άλλο από την επίφαση μιας επανάληψης, μια επαναληψιμότητα δηλαδή, εμποδίζει την ίδια στιγμή αυτό που υπήρξε να δημιουργηθεί τώρα. Φέρνει και ξαναφέρνει ''στη μόδα'' τα 60 και τα 70 αλλά ακριβώς επειδή προσποιείται πως τα επαναλαμβάνει εμποδίζει να συμβούν. Έτσι βλέπουμε νεοχίππυς ή νεο καταστασιακούς ως εικόνες αλλά χωρίς κοινόβια ή καταστάσεις. Κάπως έτσι. Φυσικά the game is over but the play is not...."