Friday 24 June 2011

ζωφόρος

8 comments:

xtina said...

"-είδα χιλιάδες ανθρώπους να στοιβάζονται σε φορτηγά σαν τα γουρούνια προσπαθώντας να το σκάσουν από την πόλη.Γυναίκες να πετάνε τα μωρά τους στην καρότσα με την ελπίδα πως κάποιος θα τα φροντίσει. Να τσαλαπατάνε ο ένας τον άλλον μέχρι θανάτου.
Μυαλά να πετιούνται μέσα από κόγχες ματιών. Είδα ένα παιδάκι με τη μισή πλευρά του κεφαλιού του να’χει φύγει…ένα κοριτσάκι που το βίασαν να προσπαθεί με τα νύχια να πετάξει το σπέρμα απ’ τη μήτρα της…ένα πεινασμένο άντρα να τρώει το πόδι της νεκρής γυναίκας του.Μια γυναίκα μου έδωσε το μωρό της. Κλαίει συνέχεια.Ολοι στην πόλη κλαίνε ..Οι στρατιώτες κατέλαβαν τα πάντα..Οι γαμημένοι μπάσταρδοι τάφαγαν όλα
Τα όπλα είναι οι μόνοι νικητές."

blasted

στελιος . said...

Ναι στον ρεαλισμό και στην τέχνη.

xtina said...

κάποτε ρωτήθηκε υπουργός πολιτισμού, τι σημαίνει τέχνη.κι απάντησε "τέχνη είναι η δραστηριότητα του ανθρώπου στον ελεύθερο χρόνο του".
τότε μάλλον πίστευε πως πρόκειται για χόμπυ.όσο κι απαξίωνε την τοποθέτησή του στο συγκεκριμένο υπουργείο.
σήμερα ελπίζω να κατανοεί πως τέχνη είναι η δραστηριότητα του ελεύθερου από το χρόνο ανθρώπου.κι ελπίζω να κατευθύνει απο τη σημερινή του θέση σαν καλλιτέχνης.

χαρτόλιθος νομίζω σήμερα said...

διάβασα μια (ακόμη) ενδιαφέρουσα οπτική για το "τι" της τέχνης. είναι για να καθιστά το οικείο ανοίκειο, να απελευθερώνει τα πράγματα από τη νέκρωση της προκατασκευασμένης κοινότοπης αντίληψης.
μιλάει ο Victor Shklovsky:
The purpose of art is to impart the sensation of things as they are perceived and not as they are known. The technique of art is to make objects 'unfamiliar,' to make forms difficult, to increase the difficulty and length of perception because the process of perception is an aesthetic end in itself and must be prolonged. Art is a way of experiencing the artfulness of an object: the object is not important.

συγγενής και η κουβέντα του Καρούζου "Κι αν είναι βαθιά πεπρωμένος ο Ποιητής εκφράζει το ανεξήγητο του εξηγητού. τυγχάνει νόμιμος διάδοχος του επιστήμονα και προκάτοχος του"

χαρτόλιθος σίγουρα said...

http://en.wikipedia.org/wiki/Defamiliarization


http://www.vahidnab.com/defam.htm
(το κείμενο του Shklovsky, "Art as Technique" )

xtina said...

καλημέρα αγαπητό μου origami
ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια-πλήρη κι αληθινά
η ποίηση είναι μια τεχνητή γλώσσα
(το αφήνω εδώ έτσι στο άσχετο-και-καλά)
φ

katabran said...

καλημερα!
θα μεινω λιγο εδω,μαρεσει...εχω ξαναρθει αν θυμαμαι καλα...αν θυμαμαι καλα τα κρυφα σημαδια σου...
υγ. ας μιλαμε στον ενικο...

xtina said...

καλώστην
να μείνεις όσο θες, feel at home
θα έρθω κι εγώ για εξερεύνηση στο δικό σου-μόλις έχω χρόνο για καταδύσεις..
καλημερούδια