Tuesday 7 December 2010

Proxy servers_το νέο γκέτο

 





"Εδώ ακριβώς διαφέρει ο αντισημιτισμός απο τους άλλους ρατσισμούς που αναφέρονται σε εξωτερικά σημεία διαφορετικότητας, για να καλυφθούν συχνά πίσω απο αυτά.Πώς αλλιώς εξηγείται το γεγονός ότι το παλιό αντιρατσιστικό σύνθημα του "δικαιώματος στη Διαφορά" το οικειοποιήθηκε ο νεορατσισμός απο τη δεκαετία του '80 ιδιαίτερα, για να προωθήσει μέτρα αποκλεισμού των ξένων μεταναστών στην Ευρώπη στο όνομα του "σεβασμού" και της "προστασίας της πολυπολιτισμικής διαφορετικότητας";
  Ακριβώς γι'αυτό το λόγο, πρέπει να ξεκινήσει κανείς απο τον αντισημιτισμό για να κατανοήσει και να πολεμήσει κάθε ρατσισμό (μαζί κι αυτόν που υπέστη ο παλαιστινιακός λαός, όπως σωστά επεσήμανε ο δίκαιος Yeshayahu Leibowitz). :όχι αντίστροφα.

Ο αντισημίτης ρατσιστής θέλει να επιβεβαιώσει μιαν αφηρημένη Ταυτότητα καθ'εαυτήν διαχωρίζοντάς την ερμητικά, απόλυτα απο κάθε υποψία Διαφοράς που θα τη μόλυνε.Γι'αυτό και ποτέ δεν μπορεί (ή και δεν θέλει) να γίνει μια Ταυτότητα προς εαυτή (fur sich) , μια Αυτο-συνείδηση, με τους όρους του Hegel.
Εκείνο που φοβάται, απεχθάνεται και εξω-ορκίζει είναι η παρουσία της Διαφοράς μέσα στην Ταυτότητα και της Ταυτότητας μέσα στη διαφορά.Απ'αυτή τη σκοπιά, της απόρριψης της ενότητας της Ταυτότητας  και της Διαφοράς, καταλαβαίνουμε πόσο διορατικός ήταν ο Wilhem Reich όταν αποκαλούσε τον εθνικοσοσιαλισμό κοσμοθεωρία της αναφροδισίας.

Κάθε αλληλοδιείσδυση Ταυτότητας και Διαφοράς θεωρείται απο το Ναζί αιμομιξία που επιφέρει την ποινή του ευνουχισμού και της παρακμής.
Αλλά γιατί ο αντισημίτης-ρατσιστής-Ναζί απεχθάνεται τόσο την αλληλοδιείσδυση των αντιθέτων και την ταυτότητά τους?
Γιατί τρέμει την αντίφαση, προπαντός την εσωτερική αντίφαση, που παραμένει επι μακρόν άλυτη και παροξυνόμενη."


[Μορφές του Μεσσιανικού, Σάββας Μιχαήλ]

10 comments:

xtina said...

Ας αναρωτηθούμε τι νόημα θα είχε η διάχυση των πληροφοριών του wikileaks, εάν δεν είχε γίνει επώνυμα απο τον Julian Assange.Θα ήταν πληροφορίες χωρίς κύρος-ή μήπως μάθαμε κάτι καινούριο?Ολοι όσοι εγκαλούν σε καταφυγή στην ανωνυμία, τον αφήνουν έκθετο.Ενισχύουν το καθεστός φόβου στο ιντερνετ, κάτι που λειτουργεί πάντα και μόνο υπέρ της εξουσίας.Αν κάτι λέει η χειρονομία του Assange είναι ακριβώς η αντίσταση στην απαξίωση του ιντερνετ ως μέσου ελεύθερης διακίνησης της πληροφορίας.

xtina said...

η προπαγάνδα και η αντιπροπαγάνδα καταφέρνουν το ίδιο και το αυτό:καταστρέφουν το ίδιο το εργαλείο του διαλόγου.

xtina said...

κι όσοι βιάζονται να παραδώσουν τα στοιχεία τους σε proxy servers να σκεφτούν πόσο πιο εύκολα κάνουν τα πράγματα για "κάποιους", κατηγοριοποιούμενοι οι ίδιοι τους εαυτούς τους.
βάλαμε το μπάτσο μέσα μας.αυτό κατάφεραν, αυτή είναι η ΗΤΤΑ

OMADEON said...

ΟΛΑ σωστά (και κομψά διατυπωμένα).

Μόνο που... άλλα πράματα περιμένει να διαβάσει κανείς λόγω του τίτλου.
Η σχέση proxy server ghetto με τις βάσεις του ρατσισμού ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ προφανής, ακόμη και σε μένα...

Elabourate, please! :)

P. said...

Το στοίχημα του "Αλλόμοιου" συνιστά το εσαεί αναπάντητο ερώτημα του Δυτικού ανθρώπου. Και την ίδια στιγμή την κινητοποιό δύναμη του πολιτισμού του: είτε προς τον "θρίαμβο" είτε προς την "κατάρρευση". Παντού και πάντοτε η εισχώρηση του Άλλου εντός μας γίνεται δίχως την παραδοχή ότι αυτή τούτη η εισχώρηση είναι η συνθήκη της συν-χώρησης δύο ελλειμματικών υπάρξεων.

Το τεράστιο, άλλωστε, στοίχημα της ψυχαναλυτικής σκέψης είναι να οδηγήσει το πρόσωπο στη συνειδητοποίηση αυτού του "ελλείμματος-που-αναζητεί-το-συν-πλήρωμά-του".

Κάθε διάβημα εισχώρησης δίχως την προϋπόθεση του "άνευ όρων" συνιστά την πηγή κάθε εξουσιαστικής πράξης.

Υπ' αυτό το σχήμα λοιπόν, ο "φόβος της εσωτερικής αντίφασης" έγινε προίκα όλων μας - όχι μόνον του όποιου ναζιστή.

Είναι δύσκολο σε κοινωνίες αντ-αγωνισμού να παραδεχθείς πως εισέρχεσαι στον Άλλο (ή κατακλύζεσαι από τον Άλλο) όντας ελλειμματικοί και οι δύο. Οι βεβαιότητες ζητούν την αυτοκατάργησή τους και εμείς τις τρέφουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Και το "άνευ όρων" παραμένει στα αζήτητα...

x

xtina said...

P., συμφωνώ απόλυτα, αυτή ακριβώς είναι η ουσία της αναλογίας που κάνω:
φοβικά άτομα, αποδόμηση της κοινωνίας, ο ναζί μας άλωσε εκ των έσω.ας μιλήσει επιτέλους η ψυχή του καθενός, απλό είναι

xtina said...

Omadeon, ας το πω πιο απλά:όταν δείνεις τα προσωπικά σου δεδομένα σε proxy server ωστε να διασφαλίσεις την ανωνυμία σου, αυτό που στην πραγματικότητα κάνεις, είναι να δηλώνεις ποιός είσαι ΚΑΙ την πρόθεσή σου να κρυφτείς.πιστεύεις ειλικρινά οτι τα data base των proxy είναι αδιάβλητα απο οποιαδήποτε κέντρα παρακολούθησης?ίσα-ίσα που είναι σαν να μπαίνεις μόνος σου στο μαντρί της κατηγορίας του "διαφορετικού" και ενδεχομένα παραβατικού χρήστη.οι εβραίοι δεν κλείστηκαν με βία στα γκέτο των ναζί(γι'αυτό και άργησαν τόσο να αντιδράσουν).δες την ιστορία και θα καταλάβεις τι εννοώ και πόσο επικίνδυνο είναι.αλλά πιο επικίνδυνο είναι για μένα σε επίπεδο ήθους, ως ηθική στάση δηλαδή.τι δηλώνεις όταν κρύβεσαι?οτι ΦΟΒΑΣΑΙ.και μετά απο λίγο δεν ξέρεις να ξεχωρίσεις ούτε ποιόν φοβάσαι, ούτε γιατί, διοτί αυτοακυρώνοντας την ταυτότητά σου, αυτοακυρώνεις τον ίδιο σου το λόγο, κι έπειτα ΚΑΘΕ λόγο.

xtina said...

κι έτσι τα κέντρα εξουσίας δεν χρειάζεται πλέον να κάνουν τίποτα-ούτε καν να παρακολουθούν, διοτί οι άνθρωποι που εισέρχονται στο καθεστώς του φόβου, δεν μπορούν να είναι αλληλέγγυοι πλέον με κανένα, διοτί δεν εμπιστεύονται σε βάθος κανένα-ούτε καν τον ίδιο τους τον εαυτό.άρα δεν μπορούν να συντάξουν τις φωνές τους, δεν μπορούν να δράσουν οργανωμένα, δεν μπορούν να δημιουργήσουν τίποτα. το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να βουλιάζουν στη μνησικακία της ματαιωμένης τους ύπαρξης. και η δράση τους, το ίχνος που αποπειρώνται να αφήσουν στην ιστορία, δεν είναι άλλο παρά ξεσπάσματα βίας και καταστροφής.

xtina said...

προσωπικά λοιπόν και με αφορμή το ζήτημα wikileaks, σε ένδειξη αλληλεγγύης στον Julian, θα αναρτήσω φαρδύ-πλατύ το ονοματεπώνυμό μου
ας μας φοβηθούνε αυτοί.

xtina said...

παρέλειψα να σ'ευχαριστήσω για το "κομψά διατυπωμένα", ελπίζω κάποτε να φτάσω και στο "αρ-ιστο-τεχνικά".με περιμένει και η συνείδησή μου εκεί άλλωστε.