Wednesday 20 June 2012

minimaximum@broadway 19/06/12


http://astronayths.blogspot.gr/2012/06/minimaximum-cities-and-desire.html

 
"Από εκεί, μετά από έξι μέρες και εφτά νύχτες, φτάνεις στη Ζωβαΐδα, πόλη λευκή, εκτεθειμένη στο φεγγάρι, με δρόμους που τυλίγονται μεταξύ τους σαν κουβάρι. Αυτή την ιστορία διηγούνται για την ίδρυσή της: Άνθρωποι από διαφορετικά έθνη είδαν το ίδιο όνειρο...μια γυναίκα να τρέχει νύχτα μέσα σε μια άγνωστη πόλη. Την είδαν από πίσω, είχε μακριά μαλλιά και ήταν γυμνή. Ονειρεύτηκαν πως την ακολουθούσαν.Γυρίζοντας από δω και από κει την έχασαν. Μετά το όνειρο ξεκίνησαν ψάχνοντας για εκείνη την πόλη. Δεν την βρήκαν πουθενά. Αλλά βρέθηκαν μεταξύ τους. Αποφάσισαν να χτίσουν μία πόλη όπως στο όνειρο. Για τη χάραξη των δρόμων ακολούθησαν τις διαδρομές της καταδίωξης τους. Στο σημείο που ο καθένας τους είχε χάσει τα ίχνη της γυναίκας διαμόρφωσε χώρους και τείχη αλλιώτικα απο αυτά του ονείρου, ώστε εκείνη να μην μπορέσει να ξεφύγει πάλι.

Αυτή ήταν η πόλη Ζωβαΐδα, όπου εγκαταστάθηκαν περιμένοντας πως κάποια νύχτα θα επαναλαμβανόταν η ίδια σκηνή. Όμως κανείς τους, ούτε στον ύπνο, ούτε στο ξύπνιο δεν ξαναείδε τη γυναίκα. Οι δρόμοι της πόλης ήταν οι δρόμοι όπου πήγαιναν κάθε μέρα να δουλέψουν, χωρίς πια να έχουν καμμιά σχέση με την καταδίωξη που είχαν ονειρευτεί. Κάτι που είχε ξεχαστεί από καιρό.

Καινούργιοι άνθρωποι έφτασαν, από άλλα μέρη, έχοντας δει το ίδιο όνειρο. Αναγνώρισαν στην πόλη Ζωβαΐδα κάτι από τους δρόμους του ονείρου και άλλαξαν τη θέση που είχαν οι στοές και τα σκαλοπάτια για να μοιάζουν περισσότερο με τη διαδρομή της κυνηγημένης γυναίκας, αλλά και για να μην απομείνει κανένας δρόμος διαφυγής στο σημείο που είχε ξεφύγει.
Εκείνοι που είχαν φτάσει πρώτοι δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι ήταν εκείνο που τράβηξε όλους αυτούς τους ανθρώπους στη Ζωβαΐδα, σ΄αυτή την άσχημη πόλη, σ΄αυτή την παγίδα."

(Αόρατες πόλεις ,Πόλεις και Επιθυμία 5, Ίταλο Καλβίνο)

8 comments:

kirikion said...

χάρη σ'αυτές τις αναρτήσεις ,ξαναβρήκα τον Καλβίνο.Η χαρά της ανάγνωσης είναι αυτός ο άνθρωπος. Χαίρομαι σαν παιδί όταν πιάνω κάτι δικό του να διαβάσω. Βρήκα και βίντεο που σίγουρα τα γνωρίζεις πάνω στις αόρατες πόλεις στο youtube. Αυτό δεν είναι πάνω στη Ζωβαίδα, μου άρεσε όμως.

http://www.youtube.com/watch?v=94R9-i8Y1XU&feature=related

υγ. για όποιον ενδιαφέρεται , υπάρχουν τέτοια βίντεο , σχεδόν για κάθε πόλη του κειμένου

καλημέρα χριστίνα

xtina said...

παρότι δεν μιλάω ιταλικά, ευχαριστήθηκα πολύ που άκουσα τη μουσική του λόγου του-μαζί με την όμορφη εικόνα.
ευχαριστώ πολύ για το δώρο μάκη
(τα καλά του βλόγιν είναι αυτά!)

Astro Nayths said...

very nice.
Especially the "Turin Horse"

so there it is, where all that magic comes from :-)

xtina said...

who knows where magic is coming from?!
η αλήθεια είναι ότι το λάιβ με αποσπάσματα του Ταρ, ήταν μαγικό.ήταν πριν να βγει το Άλογο του Τορίνο.όταν αργότερα ήρθε στην Αθήνα για την προβολή της ταινίας του, τον συνάντησα και είχαμε μια μαγική σύντομη συνομιλία.

πότε θα πάμε για γύρισμα;

xtina said...

όλα μπερδεύονται γλυκά :-)

xtina said...

http://thecybercadesproject.blogspot.gr/2010/04/blog-post_16.html

xtina said...

http://www.elculture.gr/elcblog/article/Sidewalls-318895

xtina said...

http://old-boy.blogspot.gr/2012/07/m_30.html